Vase de vin vechi de 5000 de ani, descoperite în Egipt. Unde se aflau, ce mai conțineau după atâtea milenii

de: Gabriel Peneș
11 10. 2023

Arheologii au descoperit vase de vin vechi de 5000 de ani în timp ce explorau un mormânt al unei regine a Egiptului Antic din Prima Dinastie. Cercetătorii au scos la iveală sute de astfel de recipiente în care era depozitată licoarea apreciată de egiptenii antici.

Unde s-au găsit vase de vin vechi de 5000 de ani

În timp ce explorau mormântul reginei Meret-Neith aflat în necropola Umm al-Qa’āb din Abydos, arheologii au găsit vaste cantități de produse viticole, inclusiv vase de vin vechi de 5.000 de ani.

Zona găzduiește mai multe morminte regale din perioada timpurie a Primei Dinastii, inclusiv pe cel al faraonului Narmer, care este creditat, în general, cu unificarea Egiptului de Sus și de Jos și fondarea Primei Dinastii, aproximativ în anii 3.000 î.Hr.

Citește și: Piramidele din Egipt, motiv de glume deocheate pentru egiptenii antici. De ce ar fi fost ridicate mărețele monumente, de fapt

Meret-Neith este singura femeie care are propriul mormânt în cimitirul regal din Abydos, ceea ce înseamnă că era cea mai puternică femeie din acea perioadă. Totuși, adevărata ei identitate rămâne încă un mister.

Descoperirea diverselor produse viticole în mormântul ei arată, o dată în plus, importanța ei istorică, așa cum au făcut-o și inscripțiile găsite ce arată că ea conducea administrația guvernamentală centrală, inclusiv trezoreria statului.

Sâmburii de struguri găsiți în interiorul vaselor de vin vechi de 5000 de ani

Ce mai conțineau recipientele

În plus, descoperirea alimentează teoriile potrivit cărora ea ar fi fost prima femeie faraon din Egiptul antic, fiind, prin urmare, predecesoarea reginei Hatshepsut din Dinastia a 18-a.

Un număr mare de vase de vin ce au fost îngropate alături de regină au fost găsite într-o stare de conservare foarte bună, unele fiind chiar sigilate. În interiorul acestora se mai găseau reziduuri ale vinului de odinioară și chiar semințe de struguri din acea vreme.

Citește și: „Parfumul vieții veșnice” a fost recreat dintr-un balsam din Egiptul Antic

În altă zonă a complexului funerar au fost găsite mormintele a 41 de curteni și servitori. Cercetătorii au aflat cu această ocazie că mormintele, ca și camera mortuară a reginei Meret-Neith, au fost făcute din cărămizi nearse, lut și lemn, în mai multe etape, de-a lungul unei perioade mari de timp.

În ce stare erau sutele de vase de vin antice

Acest lucru contrazice teoria anterioară despre practicile funerare ale celor din Prima Dinastie, bănuiți de a fi apelat inclusiv la sacrificii umane, lucru ce n-a fost nicicând dovedit.

„Descoperirea unor vase de vin sigilate, intacte la Abydos, precum și a unor sâmburi de struguri foarte bine păstrați are potențialul de a ne oferi o înțelegere și mai bună a uneia dintre cele mai timpurii producții de vin din lume, folosit și comercializat în Antichitate în zona mediteraneeană și nordul Africii”, a spus Emlyn Dodd, lector la Institutul de Studii Clasice, care nu a fost implicată în studiu, pentru Newsweek.

Citește și: Cea mai veche sticlă de vin din lume: istoria sa, unde se află

La ora actuală, cea mai veche sticlă cu vin din lume este cea cu vin Speyer, găsită într-un mormânt roman de acum 1.700 de ani din zona Speyer din Germania.

Lichidul din sticlă este încă sigur de băut, conform cercetătorilor, în ciuda aspectului rrelativ dubios pe care l-a căpătat. Recipientul este păstrat în Muzeul Palatinatului Speyer.